„Când bărbatul îi va spune soţiei lui „te iubesc”, ea se va îmbrăca în lumină, ca să-şi dăruiască strălucirea alesului ei pentru orice reuşită şi nereuşită. Când femeia îi va spune soţului ei „sunt mândră de tine”, el se va îmbrăca în putere, pentru a o proteja şi aprecia.” George Uba
A te îndrăgosti este ceva ce pare fără sfârşit, dar pe măsură ce magia aceasta se stinge şi viaţa zilnică intră în drepturi, după cum spunea cineva, iese la iveală faptul că bărbaţii cer femeilor să gândească şi să acţioneze ca ei, iar femeile aşteaptă ca bărbaţii să se poarte ca ele.
Cu toate intenţiile bune, „îndrăgosteala” pare să continue să moară, comunicarea se degradează iar neîncrederea sporeşte.
Eu aş numi această stare, o etapă normală în viaţa fiecărui cuplu. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Foarte puţini oameni sunt capabili să-şi dezvolte iubirea. Observăm în jurul nostru faptul că rata divorţului a crescut şi multe dintre căsniciile care au rămas, nu duc o viaţă din belşug, în viaţa de cuplu. Dar nu este imposibil să-ţi dezvolţi iubirea.
Este normal ca pentru început un cuplu să fie îndrăgostit „lulea”, cum spune vorba românului, dar cu timpul aceasta trebuie să ia locul dragostei mature. Acceptând diferenţele dintre noi putem descoperi soluţii constructive, învăţăm să iubim şi să fim alături de cei pe care îi iubim.
Ştim bine că Dumnezeu ne-a creat diferit, şi această diferenţă trebuie percepută ca o binecuvântare, pentru că astfel nu intevine plictiseala în cuplu, şi este normal ca să lucrăm, să contruim relaţia, pentru că lucrurile nu merg de la sine, fără a renunţa la tine, fără a depune vreun efort.
Sunt 4 piloni importanţi într-o relaţie, după cum spune Norman Wright: dragostea, încrederea, respectul şi înţelegerea. Dacă noi neglijăm unul dintre aceştia, atunci relaţia noastră este dezechilibrată. Pilonul cel mai durabil este dragostea, cel mai fragil este încrederea, cel mai neglijat este respectul şi cel care are nevoie de cel mai mult timp este înţelegerea.
Îmi place mult expresia lui Emerson Eggerichs: Ne deosebim unul de celălalt precum rozul de albastru, prin care explică diferenţele dintre bărbaţi şi femei, şi faptul că bărbaţii şi femeile privim prin lentile diferite lumea, ceea ce influenţează tot ceea ce vedem. Dar nu se rezumă doar la ceea ce vedem şi şi la modul în care percepem ceea ce auzim. Nu este suficient ca doi oameni să se iubească unul pe celălalt, ci este nevoie ca să cunoască diferenţele care există între ei şi să le accepte, pentru ca miracolul iubirii să nu fie pierdut. Atâta timp cât soţii nu învaţă să decodeze mesajele de roz şi albastru pe care şi le transmit, vor avea de suferit în relaţia lor.
Femeia are nevoie de dragoste mai presus de orice, iar bărbaţii de respect – acesta este unul dintre secretele dinlăntrul fiinţei lor, aşa i-a creat Dumnezeu.
S-au făcut studii şi s-au obţinut confirmări ştiinţifice ale acestui fapt. Unul dintre acestea este realizat de către soţii creştini, Shaunti şi Jeff Feldhahn, prezentat în cartea “Doar pentru El, Doar pentru ea”. Ei au aplicat un chestionar la mii de bărbaţi şi femei, urmărind să descopere cât de mare este nevoia de dragoste a femeii şi de respect a bărbatului. Dacă bărbatul nu simte că i se acordă respect, el nu se simte iubit. Şi preferă mai degrabă să fie neiubit decât nerespectat. Pe când la femei este inversul, preferă mai degrabă să fie iubite decât respectate. Este nevoie şi de dragoste şi de respect într-o căsnicie, ambii soţi trebuie să se iubească şi să se respecte, însă este foarte important ca să ştim de ce are nevoie cel mai mult partenerul nostru. Atunci când el reacţionează fără iubire, ea, simţindu-se nesigură de iubirea lui acţionează în moduri care lui îi par lipsite de respect, iar el reacţionează în feluri în care ei îi par lipsite de iubire. Atunci se creează un ciclu, numit de către autorul cărţii DRAGOSTE ŞI RESPECT, Emerson Eggericht, Ciclul nebuniei. Care se rezumă la : El REACŢIONEAZĂ FĂRĂ DRAGOSTE. EA REACŢIONEAZĂ FĂRĂ RESPECT.
Acesta este numit un cerc vicios : pentru că ea nu-i oferă respect, el nu-i oferă dragoste; pentru că el nu-i oferă dragoste, ea nu-i oferă respect.
Avem câteva informaţii esenţiale de care au nevoie bărbaţii pentru a le înţelege pe femei: Femeile au nevoie de iubire – Chiar şi atunci când au o relaţie extraordinară, s-ar putea ca partenera de viaţă să aibă o nesiguranţă fundamentală de iubirea partenerului, iar atunci când apare această nesiguranţă, comportamentul ei îl poate deruta şi dezamăgi pe acesta, iar ea nu se va schimba până nu va fi convinsă că o iubeşte. Femeile sunt sentimentale – femeile trăiesc mereu amintiri şi sentimente din trecut şi prezent în acelaşi timp, un fapt deloc neglijabil. Femeile au nevoie de siguranţă, cu alte cuvinte de siguranţă materială – femeia are nevoie de securitate emoţională şi de apropiere atât de tare, încât va trece şi peste nesiguranţa financiară doar ca să aibă parte de ele. Femeia nu vrea să rezolvi problema, vrea doar să o asculţi – când are să împărtăşească o problemă de suflet, sentimentele şi dorinţa ei de a fi ascultată sunt mai importante decât problema în sine. Nu prea vrea să facă sex; sigur nu mă doreşte – din punct de vedere fizic, femeile simt mai puţin nevoia de sex decât bărbaţii, dar asta nu înseamnă că nu îşi doresc partenerul. Vrea să fie atrăgătoare – inlăuntrul ei de femeie deşteaptă şi sigură pe ea, femeia este de fapt, o fetiţă care are mare nevoie ca bărbatul să o vadă frumoasă şi să aibă ochi numai pentru ea. Aceste rezultate au apărut în urma unui an de cercetare al soţilor Feldhahn (2007), culegând date din interviuri, sondaje, evenimente de la peste trei mii de femei.
Mai departe voi oferi informaţii de care au nevoie femeile pentru a-i înţelege pe bărbaţi, rezultate apărute în urma unei investigaţii meticulos plănuită şi executată, aplicând un chestionar la 400 de bărbaţi, cu vârste între 20 – 75 ani.
Bărbaţii au nevoie să se simtă respectaţi – bărbaţii preferă să se simtă neiubiţi, decât nerespectaţi şi luaţi în batjocură. Bărbaţii au un acut sentiment de nesiguranţă – in ciuda aparenţei lejere, bărbaţii se simt adesea în stare de impostură şi se tem că aceasta va fi dată pe faţă. Bărbaţii aduc banii în casă – chiar dacă femeia ar face suficienţi bani pentru întreţinerea familiei, asta nu ar schimba cu nimic povara mentală resimţită de bărbat, care e convins că el trebuie să asigure traiul familiei. Bărbaţii îşi doresc mai multă activitate sexuală – manifestarea dorinţei sexuale a partenerei influenţează crucial sentimentul de bunăstare al partenerului şi îi dă încredere în toate celelalte domenii ale vieţii. Bărbaţii depind de simţul văzului – chiar şi bărbaţii cu căsnicii fericite se confruntă cu atracţia faţă de imaginea altor femei, pe viu sau în reverii. Bărbaţii sunt creaturi lipsite de romantism – de fapt, majoritate bărbaţilor gustă romantismul (e drept în diverse moduri) şi îşi doresc să fie romantici – dar ezită, pentru că se indoiesc de reuşita intenţiilor lor. Bărbaţii se lasă impresionaţi de aparenţe – nu o siluetă de top model. bărbatul vrea să-şi vadă partenera făcând totul ca să arăte bine – şi va fi dispus la cheltuieli considerabile ca să o susţină.
Bărbaţii percep criticile, după cum spune Emerson Eggerichs(2007), ca pe un semn de dispreţ la adresa identităţii lor : “Nu-mi vine să cred. Soţia mea mă tratează fără pic de respect – ba chiar cu dispreţ. Tot ce vede la mine este că sunt lipsit de iubire.” Femeile percep tăcerea ca pe un semn de ostilitate – atunci când femeile îi critică pe bărbaţi, e foarte posibil ca aceştia să tacă, pentru a nu da « apă la moară » şi pentru că se simt devalorizaţi, iar femeile percep aceasta ca o lipsă de implicare a bărbatului, că pe el nu-l interesează ceea ce spune ea – din aceasta reiese semnul de ostilitate pe care îl percep femeile. Bărbaţii afirmă, în proporţie de 70% : “Aş prefera să am o soţie care să mă respecte, chiar dacă nu mă iubeşte, decât să am o soţie care mă iubeşte şi nu mă respectă.” Respectul este cheia motivării unui bărbat, este valoarea cea mai de preţ. Bărbaţii nu vor să spună că nu le pasă dacă sunt sau nu iubiţi. Ei sunt conştienţi că au nevoie de dragoste, doar că au şi mai multă nevoie să fie respectaţi. Există ceva în fiinţa lor care îi îndeamnă să lupte, să-şi dea viaţa în numele onoarei, pentru familiile, copiii şi camarazii lor. Societatea nu prea încurajează arătarea respectului: “nu arătaţi respect bărbaţilor, nu îl merită. Vă vor trata ca pe nişte slujnice…” dar acest lucru nu poate fi adevărat decât în excepţii. Un bărbat, în străfundul inimii, este animat de intenţii bune, îşi va sluji soţia şi va fi gata să-şi dea viaţa pentru ea.
De la ciclul nebuniei putem trece la ciclul revigorării, care spune : DRAGOSTEA LUI STIMULEAZĂ RESPECTUL EI; RESPECTUL EI STIMULEAZĂ DRAGOSTEA LUI.
Un autor spune că a arăta dragoste partenerei nu înseamnă a deveni roz, şi nici albastră, ci mai degrabă ajustarea lentilelor de culoare albastră sau roz, şi înarmarea cu dragoste. Important e ca ambii parteneri să poate privi mov – care este amestecul dintre roz şi albastru.
Cum se poate simţi iubită o femeie? Prin: • Apropiere – îşi doreşte să-şi simtă aproape partenerul • Deschidere – ea vrea ca bărbatul să îşi deschidă inima în faţa ei • Înţelegere – are nevoie de ascultare, nu numaidecât de o soluţie la problema ei • Atitudine împăciuitoare – vrea să audă spunând “Îmi pare rău” • Fidelitate – femeia are nevoie să ştie că partenerul îi este devotat • Apreciere – îşi doreşte să fie respectată şi preţuită
Un soţ poate şti că este respectat dacă : • este apreciat pentru dorinţa lui de a munci şi de a avea succes • este apreciat pentru dorinţa lui de a proteja şi a purta de grijă • este apreciat pentru dorinţa lui de a sluji şi de a conduce • este apreciat pentru dorinţa lui de a sfătui şi analiza • doreşte să fie apreciat pentru dorinţa lui de camaraderie • dacă este apreciat pentru dorinţa lui de intimitate sexuală.
Felul în care soţii se vor purta unul cu celălalt Îi va aduce sau nu glorie Creatorului. Ei pot fi o mărturie pentru lumea înconjurătoare, care este lipsită de valori, de scrupule, care nu mai ştie să trăiască curat. Într-o asemenea lume noi putem fi lumini prin relaţiile noastre şi putem face aceasta cunoscând mai multe despre noi şi despre ceilalţi, şi în cazul de faţă, cunoscând diferenţele dintre noi: bărbaţi şi femei, felul în care ne-a creat Dumnezeu, vom putea avea relaţii satisfăcătoare, de durată, relaţii echilibrate, în care cei patru piloni pe care stă o relaţie vor fi mereu întăriţi.
O parafrazare a definiţiei dragostei, din I Corinteni 13: Dragostea va fi atentă la mesajele nonverbale ale partenerului, ea îşi va cere iertare, va evita să judece, nu va fi nepoliticoasă, va evita să aducă vorba de trecut. Dragostea adevărată nu răvăşeşte sufletul şi nu-l ţine în tensiuni epuizante. Este previzibilă şi constantă. Acoperă totul, crede totul, suferă totul, nădăjduieşte totul.
O asemenea dragoste este nevoie să crească în fiecare partener pentru ca relaţia lor să devină tot mai satisfăcătoare, şi ei să fie fericiţi, oferindu-i partenerului ceea ce are nevoie: EA -dragoste şi EL – respect.
Ligia Apascaritei – Iasi
Pentru cine este interesat, las mai jos bibliografia acestui articol:
1. Wright, Norman H., 2003, Relaţiile-satisfacţie şi dezamăgire, Timişoara, Editura Noua Speranţă
2. Eggerichs, Emerson, 2007, Dragoste şi Respect, Oradea, Editura Kerigma
3. Turliuc, Maria Nicoleta, 2004, Psihologia cuplului şi a familiei, Iaşi, Editura Performantica
4. Uba, George, 2007, Sărut mâna, doamnă!, Bucureşti, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate
5. Uba, George, 2003, Taie-mi o felie de dragoste, Bucureşti, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate
6. Gray, John, 2006, Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, Bucureşti, Editura Vremea
7. Felhahn, S., Felhahn, J., 2007, Doar pentru EL, Doar pentru EA, Cluj Napoca, Editura Aqua Forte.