Vise năruite

Articole de interes,Recenzii

“VISE NARUITE”
Larry Crabb
Oradea: Shalom,2002

Fata de durerea experimentata in viata aceasta, care deseori pare aleatorie, fiind deopotriva prezenta in trairea necredinciosului cat si a crestinului dedicat, dr. L. Crabb ne prezinta o perspectiva spirituala profunda, care ne rascoleste adancimile constiintei si ale sufletului.
Ne este pusa in fata o oglinda a introspectiei transante, nude, ce are menirea de a ne demasca tertipurile constructiilor noastre mentale, cat si comportamentul nostru autosuficient, plin de pretentii in raport cu Dumnezeu.

Mai mult sau mai putin constient, ne spunem ca am fost creati cu toate componentele necesare sa experimentam fericirea, implinirea si, mai ales crestini fiind, avem tot “dreptul” si asteptari mari in sensul acesta! Gustand insa dezamagirea si “naruirea viselor” noastre cele mai dragi, mai legitime cu putinta, ne simtim coplesiti de durere. Urmatorul pas este cel de a ne alina cu orice chip si in orice mod posibil, durerea.

Ajungem sa credem ca viata pe care o traim aici, cat si relatia cu Dumnezeu, presupune cu predilectie, daca nu schimbarea circumstantelor nefavorabile, cel putin schimbarea, “optimizarea” modului in care ne simtim. Iar daca din partea lui Dumnezeu nu primim ajutorul dorit in acest sens, atunci intreprindem prin forte proprii, orice efort necesar in a ne atinge obiectivul: mai putina durere!

Autorul ne ajuta sa intelegem ca acest fel de a rationa apartine firii noastre, fiind in contradictie cu planurile si scopul lui Dumnezeu pentru noi, deoarece El nu ne promite si nu ne garanteaza bunastarea materiala sau emotionala in aceasta lume. Dimpotriva, promisiunile si binecuvantarile Lui vizeaza existenta noastra atemporala. Aici, suntem asigurati ca cea mai mare binecuvantare pe care o putem primi este Insasi Prezenta Lui, experimentarea partasiei cu El. Insa, acest lucru nu se poate realiza decat prin suferinta care ne descopera dorinta noastra profunda dupa El.

Fin explorator al sufletului uman, L.Crabb, ne poarta prin fiecare secventa a istoriei lui Naomi, ilustrandu-ne atat mecanismele interioare ale firii umane cat si perspectiva divina care le confrunta si le transforma. Pornind de la “visele naruite” ale personajului biblic – prin extrapolare, ale fiecaruia dintre noi – ne este descris intregul proces cognitiv-emotional si modul in care reactionam cautand satisfacerea facila a nevoii de alinare. Astfel, se naste in noi dependenta de orice ne usureaza durerea, dar care duce mai apoi la amplificarea acesteia. Dezvoltam in acest fel un mod de viata precar, o spiritualitate jalnica, de suprafata, macinata de indoieli si resentimente fata de Dumnezeu.

Insa, daca nu ne vom reprima durerea resimtita in circumstantele neplacute ale vietii, aceasta ne va descoperi dorinta noastra cea mai intensa, cea dupa Dumnezeu si vom ajunge sa experimentam cea mai mare binecuvantare ce ne poate fi data pe pamant – Prezenta, linistea si odihna dragostei Lui.
Ca in toate scrierile sale, L.Crabb da la o parte, foita cu foita, “pojghitele” sufletului omenesc pentru a-i patrunde miezul si a ne ajuta sa vedem ce palpita acolo, in mod latent – dorinta si nevoia noastra de El, de Cel ce ne-a creat, pe care Il vrem, Il iubim, Il asteptam.

Pe langa tot ce ne este prezentat in cartea aceasta, cu atata discernamant si minutiozitate, psihologia seculara si teoremele ei, cat si intelegerea religioasa unanim acceptata, palesc.
Stilul si limbajul ilustrativ, specific acestui autor, insufla cititorului dorinta de introspectie, de a fi sincer, provocandu-l in a fi dispus pentru schimbare, si nu orice schimbare, ci una profunda, bazata pe o intelegere complexa a propriei dinamici sufletesti, capatata in urma lecturarii.

Felul in care este “radiografiat” atat psihicul uman si comportamentul implicit, cat si procesualitatea potrivit careia evenimentele marcante si emotiile afectate pot fi transformate in oportunitati, imbogatesc in mare masura baza teoretica si practica a  oricarui crestin dedicat si cu atat mai mult a celui ce face consiliere.
Asadar, “VISE NARUITE” este o carte cu impact, care te tulbura, provocandu-te sa-ti schimbi optica si care, cred eu, are la baza congruenta acestui remarcabil autor si psiholog crestin, cat si, intr-o anume masura, aportul revelatiei.

autor:
Stefania Botez

Tag Post :
recenzie,recenzii,vise naruite
Share This :
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Post

Nu ezita sa ne contactezi

Răspundem prompt la întrebări despre cursurile organizarte sau conferințele susținute. De asemeni suntem disponibili pentru a organiza cursuri sau conferințe în zona ta.