Alfred Adler, medic si psiholog austriac, afirma ca functiile corpului spun intotdeauna adevarul. Intre psihic si fizic exista o legatura sistemica. Suferinta fizica afecteaza psihicul, si acelasi lucru se intampla si in cazul suferintelor de natura psihologica.
Psihicul comunica prin intermediul trupului. Afectiunile fizice cu care ne confruntam ar trebui privite ca un semnal de alarma transmis de organism. In foarte multe cazuri, afectiunile fizice sunt provocate si intretinute de problemele de natura psihologica.
Stresul poate fi raspunzator de aparitia unor afectiuni
Se spune ca stresul este afectiunea secolului in care traim. Lista bolilor declansate de stres cuprinde astmul bronsic, artrita reumatoida, ulcerul gastro-duodenal, colita ulcerativa, probleme ale aparatului reproducator, tulburari de somn. Stresul prelungit si emotiile foarte puternice pot declansa si agrava astmul. Insa nu doar stresul este raspunzator de afectiunile fizice cu care ne confruntam. Multe dintre boli, cum ar fi depresia, febra, durerile in gat, laringita, hepatita, herpesul, inflamatiile, maladia Alzheimer, boli ale sistemului muscular, cancerul, cifoza, acneea, probleme ale ficatului, obezitatea, sunt declansate si intretinute de resentimente, de gestionarea defectuoasa a maniei si furiei neexprimate, orientate spre interior, impotriva sinelui.
Mania controlului, stima de sine scazuta pot declansa boli digestive sau osteoporoza
Alte afectiuni sunt declansate de dorinta aproape patologica de a detine controlul, de a manipula si gestiona tot ce se afla in jur. Situatiile in care individul se confrunta cu pierderea controlului pot duce la aparitia bolii Parkinson sau la probleme de natura gastrointestinala. Anemia, bulimia, hernia apar ca urmare a faptului ca nu avem suficienta grija de noi, nu ne pretuim. Osteoporoza, cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei, poate aparea si la persoanele care, timp indelungat, si-au dedicat viata acumularii de bunuri materiale si bani. Mai mult, indica si ranchiuna fata de o perioada a vietii in care acestea s-au confruntat cu lipsuri.
Bolile de inima, de ficat si diabetul, rezultatul furiei sau lipsei de afectiune
Persoanele care sunt foarte exigente cu ele insele vor dezvolta boli de inima, cele care nu s-au simtit destul de iubite in copilarie vor face diabet, iar cele care au probleme cu ficatul sunt foarte cicalitoare si mereu nemultumite. Indigestia apare pe fondul temerilor legate de schimbari. Afectiunile care se manifesta la nivelul organelor reproducatoare au ca rezultat ura femeii fata de barbati si/sau problemele generate de viol, frica, vinovatie sau furie legata de propria sexualitate. In cazul barbatilor, furia fata de femei, sentimentul de neputinta si lipsa ajutorului se traduc prin problemele de prostata. Durerile de umeri ascund povara si responsabilitatile cu care se confrunta individul. Umarul drept poarta povara familiei, locului de munca, iar umarul stang poarta povara propriei vieti si a evolutiei acesteia.
Impacati-va cu propria persoana si iubiti-va sanatatea!
Sfatul nostru este sa fiti mult mai vigilenti la semnalele pe care vi le transmite organismul si sa incercati pe cat posibil sa traiti asa cum va place: spuneti ce ganditi, nu va reprimati furia, incercati sa intelegeti ca nu puteti controla totul in viata si ca atrageti ceea ce ganditi (pozitiv sau negativ). De asemenea, este indicat sa va iubiti pe sine pentru a putea trai in liniste si echilibru si sa intelegeti ca nimic un este mai important decat propria sanatate, pentru a putea fi alaturi de cei dragi.
De multe ori, cauza bolii este de natura psihologica, iar afectiunea respectiva nu poate fi tratata cu medicamente, ci doar prin eliminarea cauzei care a declansat-o si intretinut-o.
Scris de: Loredana Ionascu şi folosit cu permisiune.