Despre consilierea crestina

Articole de interes,Consiliere

Uitandu-ma la oamenii cu adevarat mari, de caracter, figuri biblice dar si contemporane, am remarcat pregnanta unei trasaturi comune: dedicarea lor deplina de a indrepta atentia celorlalti spre Cel care este “MINUNAT, SFETNIC, DUMNEZEU TARE”.

Unul dintre contemporanii care se inscriu in galeria acestor figuri marcante si pe care am avut harul de a-i cunoaste de aproape este si dr. Elena Anton – “Naomi”, cunoscuta multora dintre dvs. ca autoare a nenumarate carti de literatura crestina, vorbitoare cu har si mama spirituala pentru multi dintre noi. Personal, mi-a influentat devenirea, mi-a inconjurat cu dragoste si protectie materna trairea, focalizandu-mi mereu perspectiva spre Cel care este adevarat!

De curand am vizitat-o si, “plina de suc si verde” ca intodeauna, in ciuda slabiciunii fizice, am impartasit despre om-problematica umana-reabilitare-consiliere crestina. Va las in compania catorva consideratii pe aceasta tema ale dnei. Elena Anton:

“Identitatea omului actual este marcata atat de Demnitate (existenta chipului lui Dumnezeu in el, chip de persoana), cat si de Depravare (coruptie, rezultata din cadere, adica din iesirea de sub dependenta lui Dumnezeu).

Adam si Eva au fost creati virtuosi: inocenti, incorupti. Dar, dupa cadere, noi – urmasii lor, suntem pacatosi (nu sfinti) in fire si imorali (nu neprihaniti) in purtare. In ceea ce priveste orientarea existentiala, mintea noastra a devenit intunecata iar inima – nebanuit de rea si inselatoare (Ef.4:17-18, Ierm.17:9). Ne aflam in pierzare si Salvarea ne-o mai poate oferi doar Dumnezeu!

Salvarea omului pierdut este cu putinta datorita harului divin – si datorita faptului ca in om a mai ramas “pecetea lui Dumnezeu”, chipul de persoana! un chip umbrit, ciobit, ca o oglinda fisurata – dar franturile pastreaza totusi imaginea conferita la creatiune! Care sunt caracteristicile ce definesc o persoana? Persoana umana, asemeni lui Dumnezeu, se caracterizeaza prin:
– tanjiri, dorinte (Osea 11:8;Ps.42:1;63:1)
– gandire, discernamamt, aptitudinea de a contura opinii (Gen.6:5; Rom.7:18)
– libera alegere, capacitatea alegerii resonsabile, volitionale – stabilirea si urmarea unei directii (Ef.1:9-11; Deut.30:19; Fil.2:12)
– sensibilitate, sentimente (reactii legitime) in contact cu lumea; indignare, intristare, bucurie (Ioan2:15-17, 11:33-36, 3Ioan:3-4)

…dar firea adamica, innascuta (inclinatia spre rau) isi pune necontenit amprenta pe toate manifestarile persoanei umane, denaturand chipul launtric si deteriorand relatiile interumane. Si iata cum: gandurile mintii intunecate necontenit se agita in noi – si se indreapta doar spre cele trecatoare! preocuparea acestor ganduri este senzualitatea, materia, profitul, “pofta ochilor, laudarosia vietii”…

Aceste ganduri lovesc mereu inima, producand in ea sentimente pe masura: ingrijorare, teama, neliniste, amaraciune, manie, ranchiuna, invidie, vrajmasie, lascivitate…adevarate patimi! Gandurile unite cu sentimentele aprind dorinte, poftiri, pretentii….pofta si ambitia imping apoi vointa in directii nefaste.

Dumnezeu i-a deslusit bietului om adamic, denaturat, chinuit, Calea prin care poate fi salvat din depravarea sa si ridicat la demnitatea pentru care a fost creat! Toata poate fi deslusita in Cuvantul scris al Domnului! in lumina Duhului Sfant!
De asta este atata nevoie de CONSILIERI, de sfatuitori care, cunoascand lumina Cuvantului divin si avand experienta traiului cu Dumnezeu, sa-l poata ajuta pe orice om ajuns in  dezastru existential, produs de deterioarea sa psihica si ruinarea relatiilor sale!(1Tim.5:1-2)

Unele cazuri, legate de deficiente organice – necesita ingrijirea unui psihiatru. Dar in cele mai multe situatii, cel mai indicat terapeut nu este nici psihiatrul, nici psihologul secular – ci, consilierul crestin competent, care cunoaste tainele caderii si ridicarii sufletului omenesc! Acest tip de consilier poate aplica “sacro-terapia”: terapia, vindecarea sufletului uman prin mijloacele sacre, dezvaluite de Dumnezeu in Sfanta Scriptura. In esenta, aceasta vindecare – singura adevarata si durabila – survine prin Impacarea cu Dumnezeu si trairea in supunere si dependenta de El. Ceea ce i se cere omului e doar: cercetarea de sine, lepadarea de eul corupt, lepadarea pacatului, credinta si ascultare de Mantuitor!

Caci ruina din om nu se sterge nici prin “re-contextualizarea amintirilor”, nici dand vina pe altii; nici prin negarea sau ascunderea defecteleor proprii; nici prin presupunerea existentei vreunui har ocult care ar mantui in chip magic; nici prin autodisciplinare; nici prin flagelare; nici prin conformarea exterioara la anumite standade vizibile; nici prin canoniri ascetice, pravile, ritualuri; nici mizand pe perfectiunea (inexistenta…) a dragostei si sprijinului aproapelui; nici mutandu-ne pe luna; nici prin “descoperirea si valorizarea comorii ascunse in noi” (adica bunatate naturala…); nici prin “manevre de realizare de sine”; nici prin “gandire pozitiva”; nici manevrand functionarea mai eficienta a vechiului “eu”; nici fancand sa functioneze viata (straduindu-ne sa fim sociabili, destoinici, buni, evlaviosi..) fara a-L implica radical pe Dumnezeu!!!
Toate acestea sunt drumuri dibuitoare, inselatoare, false!

Caci depravarea din noi se sterge doar prin impacare cu Dumnezeu si dependenta de El; printr-o adanca golire de rau (Mat. 16:24), prin pocainta prompta, curenta si bizuire pe spalarea ce-o face doar sangele varsat la Golgota.  Insotite de roade vrednice de pocainta avuta, prin ancorarea in Dumnezeu, prin intrare sub dependenta de afluxul de Viata noua, sfanta, fagaduita celor insetati!(Iaoan15:5,7:37; Gal.5:22-23)
PRIN ACESTEA SURVINE VINDECAREA!! ”

dr. Elena Anton

Tag Post :
consiliere,gandire,identitate,psihologie
Share This :
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Post

Nu ezita sa ne contactezi

Răspundem prompt la întrebări despre cursurile organizarte sau conferințele susținute. De asemeni suntem disponibili pentru a organiza cursuri sau conferințe în zona ta.