Simpozion EMCAPP, ROMA – OCT.2014
Atrasi de activitatea EMCAPP – European Movement for Christian Anthropology, Psychology and Psychotherapy*, pe care am descoperit-o prin intermediul e-Jurnalelor** pe care le publica, am dorit sa cunoastem oamenii si lucrarea aceasta de aproape.
Astfel ca, anul acesta am participat la al XIII-lea Simpozion EMCAPP, ce a avut loc la Roma.
Obiectivele participarii noastre (care, de altfel, au si fost atinse) au fost: sa cunoastem specialisti in psihologie crestina, sa intelegem perspectiva acestei miscari si sa stabilim relatii noi in vederea unor colaborari ulterioare.
In atmosfera specifica acestei vestite metropole – Roma, unde arta, istoria si cultura isi dau mana intr-un dans perpetuu, simpozionul a capatat si el culoarea acestui ritm: de simbioza intre comuniune, impartasire, practica si filozofie, buna dispozitie si reflectie, experientiere si conceptualizare.
Cu o participare internationala: Germania, Italia, Olanda, Danemarca, Finlanda, SUA, UK, Rusia, Serbia, Ucraina si Romania, Simpozionul a cuprins patru zile de seminarii si discutii fructuoase.
Au fost subiecte si lectori care ne-au impresionat prin profesionalism si profunzime. Iata cativa dintre cei care ne-au atins inimile si ne-au starnit interesul:
Wolfram Soldan (Germania) cu seminarul: “The Christian psychological model of sexuality, a basic for therapy”.
Aceasta expunere a surprins prin modul in care a pus in lumina ideea cunoasterii, a impartasirii profunde, prin intermediul paralelismul dintre intimitate si spiritualitate. Oportunitatea cunoasterii reciproce, o cunoastere autentica, revelatoare si implinitoare, transcende si realizeaza perspectiva atemporala a comuniunii om-Dumnezeu.
Andrey Lorgus (Rusia) prin seminarul sau: “Clients with schizophrenia: pastoral and psyhhological experience of work”, ne-a impartasit din practica sa. Am admirat dedicarea si disponibilitatea de a surprinde si facilita in practica sa terapeutica interventia rascumparatoare a Parakletos-ul Divin.
Intr-o maniera tipica simtului pragmatic american, Shannon Wolf (PhD, LPC-S, Dallas Baptist University, USA) a sustinut seminarul pe tema: “Exploring Professional Therapists’Worldviews through the Lens of Christian Psychology”.
A fost subliniata importanta cadrului axiologic in abordarea psihologiei. S-a analizat maniera in care se poate sau nu realiza integrarea instrumentelor de lucru si a modelului naturalist cu perspectiva crestina. In dinamica acestui demers, pentru a nu se aluneca in sincretism arbitrar, Shannon a subliniat importanta raportarii permanente la cadrul de referinta holist-biblic.
Elena Strigo (Rusia), prin seminarul : “Spiritual Components of Mental Suffering”, a facilitat o privire plina de profunzime si sensibilitate in tematica suferintei mentale. Intr-o prezentare elaborata, Elena a ilustrat semnificatiile componentei spirituale in dinamica suferintei psihice: deseori aceasta are menirea de a “penetra” scutul indarjit al “izvodirilor mintii” uname, deschizand omului orizontul spre dimensiunea sa spirituala, vesnica.
Trevor Griffith (GB), a starnit interesul tuturor participantilor (cei mai multi practicieni in domeniul psihologiei, antropologiei si psihoterapiei crestine) cu seminarul sau: ”Speaking Life: Bringing order out of emotional chaos during times of change”. Trevor propune atat o teorie, cat si un model de interventie terapeutica. Abordarea sa impleteste notiuni din area neuro-stiintelor si a psihoterapiei holist-biblice, conturand o metoda de lucru ce promite restructurare cognitiv-emotionala. Prin intermediul tehnicilor terapeutic-educationale, clientul este capacitat sa devina apt in a-si gestiona corect emotiile, impulsurile si comportamentele, reusind la randul sau chiar sa ofere suport altora aflati in dificultati similare.
Seminariile au fost urmate de workshop-uri si discutii rodnice. Atmosfera a fost una de colegialitate, antren, imbogatire reciproca, un real schimb de experienta prolific.
Sentimentul si imaginea pe care am avut-o, participand la acest Simpozion, a fost aceea a unei autentice miscari pe care Duhul Sfant o face in contextul actual cultural si profesional crestin. O atingere reala a Divinitatii asupra sufletului uman, spre a-l re-aduce la o “viata din belsug”. Da, El – Creatorul, Cel ce a facut omul un suflet viu, doreste sa ii releve, inclusiv in agitatul si confuzantul sec.XXI, acea Cunoastere si Experientiere ce il poate inalta dincolo de efemer, dincolo de tarana!
Psih.Stefania Botez,
Presedinte ACCR.
* http://www.emcapp.eu/
**http://www.emcapp.eu/emcapp-journals