Feedback participare Simpozion EMCAPP

General

Am răspuns cu bucurie provocării de a participa la simpozionul EMCAPP (Mişcamiharea Europeană pentru Antropologie, Psihologie si Psihoterapie Creştină) care reuneşte anual psihologi, teologi, medici si consilieri din multe ţări europene. Statutul meu a fost de cursantă ACCR , aflată aproape de finalizarea cursurilor de consiliere creştină. Încă de la începutul seminariilor, am realizat un lucru extraordinar, şi anume faptul că nivelul calitativ al cursurilor oferite de ACCR m-a abilitat să mă simt familiară cu terminologia folosită în cadrul simpozionului.

Seminariile au fost bine argumentate, discuţiile de grup au aprofundat şi mai mult unele subiecte, iar elementele de noutate, mai ales pentru mine, nu au lipsit.
Modul în care psihologi şi consilieri atât de bine pregătiţi au reuşit să raporteze materialele lor la adevărurile Scripturii a fost fascinant! În discursurile lor, vorbitorii au pornit de la premisa comună că nu putem studia omul fără să vorbim despre Dumnezeu. Chiar dacă pentru mulţi, conceptele de „creştinism” şi „psihologie” încă nu sunt compatibile , psihologia si psihoterapia creştină recunosc limiările omeneştişi integrează rolul Duhului Sfânt în procesul de optimizare a haosului emoţional din om.

Consilierul , faţă în faţă cu consiliatul, este, aşa cum remarca dr. Trevor Griffith (Marea Britanie) ţărână faţă în faţă cu ţărână. Esenţială este conştientizarea faptului că ambii sunt creaţia şi proprietatea Creatorului divin şi de aici imperativul de a nu neglija dimensiunea spirituală în procesul de consiliere şi de a prelucra cât mai multe informaţii despre om, lăsate de Dumnezeu în Cuvântul Său.

Altfel, aşa cum remarca psihologul Wolfram Soldan (Germania) necunoaşterea omului de către alt om va duce invariabil la lipsa cunoaşterii lui Dumnezeu . Reciproca este la fel de adevarată. Necunoscându-L pe Dumnezeu, nu te poţi cunoaşte autentic nici pe tine insuţi, nici pe alţii.

Vorbitoarea din Danemarca, Vibeke Moeller , fondatoarea unei şcoli de consiliere, a subliniat importanţa rugăciunii pentru Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere a noastră şi care este de o importanţă vitală mai ales în cazul perioadelor dificile de schimbare, de stres sau traumă.

Chiar în cazuri în care defensele sunt extreme şi actul terapeutic nu are reuşita scontată (aşa cum reiese din studiile de caz pe schizofrenie prezentate de preotul Andrey Lorgus, Rusia) consilierii, sensibili la îndrumarea Duhului Sfânt, pot găsi acele momente speciale în care să se conecteze cu „partea sănătoasă” a pacientului schizofrenic, crezând că cel din faţa lui este o fiinţă creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

Shannon Wolf (America) a explicat cum credinţele noastre sunt „lentilele” prin care percepem evenimentele. Pe lângă cunoaşterea ştiintifică, trebuie să ne dezvoltăm gândirea creştină, fondată pe identitatea noastră în Hristos. Nu e suficient, ca şi consilier , să fim un consumator de ştiinţă şi să „presărăm” din când în când adevărurile lui Cristos! Shannon sugerează că proporţiile ştiinţă- adevăr biblic ar trebui să fie inversate, în sensul că baza consilierii ar trebui să fie izvorâtă din Cuvântul lui Dumnezeu peste care putem „presăra” tehnici seculare.

Părintele Robert Gahl (Italia) a subliniat beneficiile vindecătoare ale iertării  şi dorinţei binelui pentru aproapele care ne-a greşit. Putem alege răzbunarea sau putem sa-i dorim binele , lăsând răzbunarea în mâinile lui Dumnezeu.

Contribuţiile celorlalţi vorbitori – Elena Strigo si Olga Krasnikowa (Rusia), Saara Kinnunen (Finlanda) au fost de asemenea  relevante , iar domnul Werner May (Germania), Preşedintele board-ului Emcapp a moderat,  cu precizie germană, întreaga activitate a simpozionului.

20141005_122750            20141005_122915

 

Mulţumesc ACCR şi doamnei Stefania Botez pentru încrederea acordată şi motivaţia de a aprofunda şi mai mult studiul consilierii creştine.

Mihaela Vieru, Botoşani

 

Nota: Delegatia ACCR – Stefania Botez, Mihaela Vieriu, Ioana Ciubotariu

Tag Post :
Share This :
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu ezita sa ne contactezi

Răspundem prompt la întrebări despre cursurile organizarte sau conferințele susținute. De asemeni suntem disponibili pentru a organiza cursuri sau conferințe în zona ta.